top of page

Domácí šípkový likér, který je nejen vynikající, ale je ideální i na nachlazení

  • Michaela
  • 4. 1. 2024
  • Minut čtení: 2

Pokud umíte sehnat kvalitní slivovici a bio šípky, byla by škoda toho nevyužít a neudělat si vynikající domácí šípkový likér, který Vám pomůže od různých neduh jako je například nachlazení.

Na tento šípkový likér je zapotřebí mít hodně času (ne z důvodu složitosti, ale kvůli maceraci). Protože čím déle můžeme macerovat (louhovat) tím lépe. Likér nebude mít jenom výraznější barvu, ale bude i daleko zdravější.

Šípky jsou vhodné na posílení imunity tím, že jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. Kromě vitamínu C ještě obsahuje vitamíny A, B, E a K a v neposlední řadě hořčík, fosfor, vápník, železo a draslík. Takže těžko budeme hledat něco, co obsahuje více prospěšných látek, které nám pomohou "nakopnout" nejen imunitu.

Domácí šípkový likér
Domácí šípkový likér

Recept je relativně jednoduchý, ale potřebujete na něj čas. Čím více času máte a necháte déle macerovat šípky bude likér lahodnější a hlavně i zdravější. PS: z toho co vám zbyde se dá následně udělat ještě například "opilý čaj" a jak na to budu psát příště.


Domácí šípkový likér


Část 1: Seznam ingrediencí


Připravte si:

  • Velkou skleněnou nádobu - na obrázku je zhruba 3,5 litrová nádoba

  • cca 2,5 l kvalitní domácí slivovice - po skončení procesu macerace ji budete mít méně (část slivovice se ztratí v šípkách) mi zůstalo zhruba 2,2 l

  • cca 3 balení skořice - 6-8 kousků

  • cca 6 ks badyánu

  • cca 20 kusů hřebíčku


Po skončení macerace si připravte:

  • 2 kg cukru

  • 1,5 litru vody

  • skořice - do každé sklenice dáme 1 kus

  • badyán - do každé sklenice dáme kousek badyánu

  • sušené šípky - do každé sklenice vložíme několik kousků sušených šípků


Část 2: Postup

  1. Nasbírané nebo koupené bio šípky umyjeme, necháme uschnout a očistíme. Zbavíme se ať už odloupnutím nebo ukrojením "límečku-bubáku". Očištěné šípky si ještě přepůlíme a vhodíme do připravené skleněné nádoby.

  2. K šípkům přidáme veškeré koření, tedy skořici, badyán a hřebíček.

  3. Vše zalijeme kvalitní slivovicí (dá se použít i jiný alkohol), zavřeme a dáme na tmavé místo, kde vše necháme macerovat co nejdéle. Osobně jsem macerovala zhruba 2 měsíce, minimum je 1 měsíc.


Část 3: Postup po skončení macerace

  1. Vodu nalijeme do hrnce, přidáme cukr (je možné přidat menší množství cukru, mi osobně seděl tento poměr) a zahřejeme než se cukr rozpustí. Poté vše necháme vychladit.

  2. Obsah sklenice si přelijeme přes jemné sítko do větší misky. Zkusíme co nejvíc z šípků přes sítko vytlačit.

  3. Přimícháme do hrnce přelitou směs slivovice s šípky a důkladně vše promícháme.

  4. Do připravených sklenic vložíme vždy celou skořici, kousek badyánu a několik sušených šípků. Následně do sklenic přelijeme směs.

  5. Sklenice si ještě dozdobíme a skladovat můžeme klidně i několik let na tmavém, chladném místě.


Tento šípkový likér můžete někomu darovat, nebo si ho skladovat pro případ nouze (nějakého nachlazení). Nejlepší je vychlazený. Případně pokud jste nachlazení, přilijte si trochu likéru do čaje. Dobrou chuť.

PS: Budu ráda když mi dáte vědět jak vám likér chutná, případně jestli jste zde udělali nějakou obměnu.



Comments


bottom of page