Dýňový cheesecake s chutí podzimu
- Michaela
- 8. 11. 2024
- Minut čtení: 2
Pokud mátě rádi pumpkin spice latté a nebo jenom chcete ochutnat něco netradičního s chutí podzimu tak tady máte recept na vynikající dýňový cheesecake. Kromě toho pokud máte přebytek hokkaido dýní, můžete je zužitkovat a vyzkoušet pro změnu něco sladkého. Recept je v podstatě jednoduchý, ale je zapotřebí si navíc udělat i dýňovou směs, která zabere nějaký čas. Doporučuji si toho udělat víc a můžete to zamrazit nebo použít na výrobu sirupu pumpkin spice.

Na recept vám bude stačit relativně pár ingrediencí a dýňové pyré potom můžete využít i do jiných dezertů. Tento dezert není vhodný pro malé děti, které nemohou žádný cukr. Pokud ale sami nemůžete cukr je možné jej nahradit sladidlem a udělat jiný korpus, případně žádný. A aby vám pak hotový cheesecake co nejvíc chutnal, udělejte si k němu rovnou pumpkin spice latté ze zbytku dýňového pyré. My si ho vychutnali ve vyjímečně slunném počasí na terase s krásně napadanými podzimními listy a vše chutnalo ještě líp.
Recept na vynikající dýňový cheesecake s chutí podzimu
Část 1: Seznam ingrediencí
Připravte si na dýňové pyré:
dýně hokkaido
voda
2 celé skořice
2 celé badyány
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky anýzu
1/2 lžičky zázvoru
30 ml smetany
1/2 vanilkového cukru
Připravte si na korpus:
140 g máslových sušenek
50 g másla
Připravte si těsto:
500 g mascarpone
500 g ricotty
250 g tučného tvarohu
4 větší vajíčka (případně 5-6 menších vajec)
1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkový lusk
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Část 2: Příprava a pečení
Začneme s přípravou dýňové směsi, celou dýni si oloupeme, vyndáme vnitřek, nakrájíme ji a restujeme na pánvi nebo v hrnci. Po orestování přidáme veškeré koření a postupně přidáváme trochu vody podle potřeby. Celou směs dusíme ještě dalších 15-20 minut do doby než je dýně úplně měkká. Ze směsi vyndáme celé kusy skořice a badyánu a vše rozmixujeme do jemna.
Odebereme si zhruba 5 lžic směsi, ke které přidáme 1 lžíci třtinového cukru a zhruba 30 ml smetany, zamícháme a necháme si to bokem. Zbytek směsi můžeme zamrazit, nebo zužitkovat například na sirup pumpkin spice.
Nyní si připravíme korpus. Sušenky nadrtíme. K nadrceným sušenkám přidáme rozpuštěné máslo a směs vsypeme do připravené kulaté pečící formy a vše rozprostřeme a zatlačíme ať to drží tvar. Dáme do rozpálené trouby na 160 stupňů zhruba na 5 minut, poté vytáhneme.
Mezitím si připravíme krémovou směs. Ideálně začneme rozmícháním vajíček spolu s cukrem a vanilkovou pastou. Postupně přidáváme mascarpone a poté ještě domícháme s ricottou a tvarohem.
Směs vylijeme na předpečený korpus a vložíme do trouby. Ze shora přilijeme dýňovou směs a rozprostřeme dle přání. Vše pečeme zhruba 1 hodinu na 140 stupňů.
Po dopečení necháme vychladnout a krájíme.
Tento dýňový cheesecake můžeme podávat samostatně nebo i s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. K tomu samozřejmě nesmí chybět káva nebo čaj a můžete si rovnou udělat svou pumpkin spice verzi. Dobrou chuť!
Comments