top of page

Dýňový cheesecake s chutí podzimu

  • Michaela
  • 8. 11. 2024
  • Minut čtení: 2

Pokud mátě rádi pumpkin spice latté a nebo jenom chcete ochutnat něco netradičního s chutí podzimu tak tady máte recept na vynikající dýňový cheesecake. Kromě toho pokud máte přebytek hokkaido dýní, můžete je zužitkovat a vyzkoušet pro změnu něco sladkého. Recept je v podstatě jednoduchý, ale je zapotřebí si navíc udělat i dýňovou směs, která zabere nějaký čas. Doporučuji si toho udělat víc a můžete to zamrazit nebo použít na výrobu sirupu pumpkin spice.


Vynikající dýňový cheesecake a pumpkin spice latté pro pravou podzimní atmosféru
Dýňový cheesecake a pumpkin spice latté pro podzimní atmosféru

Na recept vám bude stačit relativně pár ingrediencí a dýňové pyré potom můžete využít i do jiných dezertů. Tento dezert není vhodný pro malé děti, které nemohou žádný cukr. Pokud ale sami nemůžete cukr je možné jej nahradit sladidlem a udělat jiný korpus, případně žádný. A aby vám pak hotový cheesecake co nejvíc chutnal, udělejte si k němu rovnou pumpkin spice latté ze zbytku dýňového pyré. My si ho vychutnali ve vyjímečně slunném počasí na terase s krásně napadanými podzimními listy a vše chutnalo ještě líp.


Recept na vynikající dýňový cheesecake s chutí podzimu


Část 1: Seznam ingrediencí


Připravte si na dýňové pyré:

  • dýně hokkaido

  • voda

  • 2 celé skořice

  • 2 celé badyány

  • 2 lžičky mleté skořice

  • 1/2 lžičky anýzu

  • 1/2 lžičky zázvoru

  • 30 ml smetany

  • 1/2 vanilkového cukru


Připravte si na korpus:

  • 140 g máslových sušenek

  • 50 g másla


Připravte si těsto:

  • 500 g mascarpone

  • 500 g ricotty

  • 250 g tučného tvarohu

  • 4 větší vajíčka (případně 5-6 menších vajec)

  • 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkový lusk

  • 50 g cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr


Část 2: Příprava a pečení

  1. Začneme s přípravou dýňové směsi, celou dýni si oloupeme, vyndáme vnitřek, nakrájíme ji a restujeme na pánvi nebo v hrnci. Po orestování přidáme veškeré koření a postupně přidáváme trochu vody podle potřeby. Celou směs dusíme ještě dalších 15-20 minut do doby než je dýně úplně měkká. Ze směsi vyndáme celé kusy skořice a badyánu a vše rozmixujeme do jemna.

  2. Odebereme si zhruba 5 lžic směsi, ke které přidáme 1 lžíci třtinového cukru a zhruba 30 ml smetany, zamícháme a necháme si to bokem. Zbytek směsi můžeme zamrazit, nebo zužitkovat například na sirup pumpkin spice.

  3. Nyní si připravíme korpus. Sušenky nadrtíme. K nadrceným sušenkám přidáme rozpuštěné máslo a směs vsypeme do připravené kulaté pečící formy a vše rozprostřeme a zatlačíme ať to drží tvar. Dáme do rozpálené trouby na 160 stupňů zhruba na 5 minut, poté vytáhneme.

  4. Mezitím si připravíme krémovou směs. Ideálně začneme rozmícháním vajíček spolu s cukrem a vanilkovou pastou. Postupně přidáváme mascarpone a poté ještě domícháme s ricottou a tvarohem.

  5. Směs vylijeme na předpečený korpus a vložíme do trouby. Ze shora přilijeme dýňovou směs a rozprostřeme dle přání. Vše pečeme zhruba 1 hodinu na 140 stupňů.

  6. Po dopečení necháme vychladnout a krájíme.


    Tento dýňový cheesecake můžeme podávat samostatně nebo i s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. K tomu samozřejmě nesmí chybět káva nebo čaj a můžete si rovnou udělat svou pumpkin spice verzi. Dobrou chuť!


Comments


bottom of page